SOHO.LOFT
The building was formerly the the silver factory for Tiffany & Co. jewelers. Given the significant history it was important that original details were maintained and restored while updating with newer elements and functionality. The dropped ceiling was removed, the double-hung wooden windows were restored and the brick walls were exposed. New wide board floors, were treated using a traditional Scandinavian process. The industrial aesthetic, including the black steel windows and large custom steel panels for the bedroom wall were also a nod to the history of the loft. The clean modern lines against the uneven historic lines of the walls and beams against the new clean white floor and white walls provides a sense of serenity.
To contrast with the unfinished white walls and the raw concrete tiles the bronze tombac and concrete kitchen from Danish kitchen company, Reform adds texture and richness. the full-height book-matched marble wall in the kitchen compliments the rich bronze of the kitchen and also elevates the space adding a hint of luxury within the industrial space. The loft is perched at the back of the building and is surrounded by yards and trees, we maximized the openings for the existing windows and added four new window openings in the rear wall and also two skylights in the roof. the natural light flowing into the apartment contributes to the airy atmosphere.
The bathroom is all about respecting the history and character of the loft while elevating the space with finer elements. The tiles are large format porcelain tiles designed to resemble concrete. This was a nod to the industrial character of the loft. The stark white tub made from a resin quartz composite stands in contrast to the concrete tiles, with its clean lines. The vintage holophane bathroom lights contrast the more modern elements of the room and add a soft glow to keep the space from becoming overly functional.
The apartment contains two separate large bedrooms with bathrooms en-suite. the floor plan consists of a large open living room with a dining area at one end and an open living space at the other. Huge steel panels running on a track are used as the master bedroom walls. The idea is to maintain the open floor plan of the original loft as much as possible. The same steel was used to create an extra large front door that pivots to reveal this large floodlight open space. Extra tall and wide interior black wooden doors accentuate the ceiling height The furniture is minimal and contemporary, to keep the openness of the loft intact and allow the structure and space to dominate.
 240 CENTRE ST., 2F NEW YORK, NY 10013 347.871.5055 INFO@NUSLADESIGN.COM